Δημοσίευμα- σοκ των FT: Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζουν κούρεμα καταθέσεων άνω των 8.000 ευρώ​Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός υποστηρίζουν πως οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών δεν κινδυνεύουν, οι Financial Times με ένα δημοσίευμα-σοκ, αναφέρουν πως οι τράπεζες ετοιμάζουν κούρεμα καταθέσεων...
άνω των 8.000 ευρώ!
Συγκεκριμένα, στο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές ανάμεσα σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες που έχουν γνώση των μέτρων, και υποστηρίζει πως ήδη οι ελληνικές τράπεζες καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανό bail-in (κούρεμα) στις καταθέσεις, το οποίο θα είναι της τάξεως του 30% για ποσά άνω των 8.000 ευρώ για τουλάχιστον μια τράπεζα.
Συγκεκριμένα, οι «Financial Times» αναφέρουν πως «το κούρεμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αφότου η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης», προσθέτοντας πως «δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως».
ft_greek_banks.jpg
Παράλληλα συγκρίνουν το ελληνικό κούρεμα, με αυτό που έγινε στην Κύπρο το 2013, όταν τα χρήματα των καταθετών «κατασχέθηκαν», για να καλυφθούν οι τράπεζες, με ένα bail in που επιβλήθηκε σε ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Από την άλλη, αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναφέρουν πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για εκκαθάριση όποιας ελληνικής τράπεζας ή για bail-in στις καταθέσεις, μία διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει με την δήλωση της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες είναι αφερέγγυες, ή αν τραβήξει την «πρίζα» της έκτακτης χρηματοδότησης.
Ωστόσο στην περίπτωση που συμβεί μια τραπεζική κατάρρευση, οι Financial Times σημειώνουν πως «οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση».
Το δημοσίευμα, καταλήγει λέγοντας ότι «μετά από έξι μήνες εκροής, έχουν απομείνει λίγες καταθέσεις που να ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Είναι λογικό οι τράπεζες να εξετάζουν επιβολή κουρέματος στους μικρούς καταθέτες ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί ως ένας εφάπαξ φόρος».