MUSIC All News

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 1.364.069 καταθέτες....
Το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και ο οικονομικός Εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου έχουν στα χέρια τους υποθέσεις – φωτιά που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία από φοροδιαφυγή και αδήλωτο πλούτο.Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, πρόκειται για στοιχεία από καταθέσεις 1.364.069 φορολογουμένων, ανάμεσα τους 54.246 πολίτες που τα χρόνια της κρίσης έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό (ποσά άνω των 100.000 ευρώ), αλλά και 5.157 περιπτώσεις που ελέγχονται.

Ωστόσο για να αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία ο οικονομικός εισαγγελέας, εκπέμπει SOS στην κυβέρνηση και ζητάει μεταξύ άλλων 300 ελεγκτές που θα αφοσιωθούν στ δύσκολο αυτό έργο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο συνολικός ενδεικτικός χρόνος ολοκλήρωσης του ελέγχου μιας μέσης υπόθεσης, με την παραδοχή ότι ο ελεγκτής ασχολείται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, φτάνει τις 115 ημέρες.
Οι υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών είναι:
Λίστα Λαγκάρντ (1.727 ονόματα): Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων εκδόθηκαν από την περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής – Αιγαίου 478 εντολές ελέγχου.
Στο σύνολο των εντολών αυτών περιλαμβάνονται και οι 163 υποθέσεις – εντολές ελέγχου που ήδη διαβιβάστηκαν, κατά τα ανωτέρω, στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Έλεγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) και στις αρμόδιες ΔOY.
Στο πλαίσιο των εντολών αυτών ολοκληρώθηκε από μεν το ΣΔΟΕ ο έλεγχος 50 υποθέσεων φυσικών προσώπων της λίστας, από δε το ΚΕΦΟΜΕΠ και τις άλλες αρμόδιες ΔOY ο έλεγχος 44 υποθέσεων φυσικών προσώπων, ενώ ο έλεγχος των λοιπών περιπτώσεων βρίσκεται σε ώριμο στάδιο με εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τον Ιούνιο του 2015.
Λίστα «Εμβασμάτων Εξωτερικού» (54.246 φυσικά πρόσωπα): Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής εισαγγελίας ένα CD της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει «στοιχεία εμβασμάτων προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 έως τον Ιούνιο του έτους 2012» (σύνολο φυσικών προσώπων 54.246 και σύνολο εμβασμάτων 22.200.295.375 ευρώ).
Έως σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά από το ΚΕΦΟΜΕΠ από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους 588 περιπτώσεις εμβασμάτων εξωτερικού, ενώ έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμη άλλες 1.500 εντολές ελέγχου εμβασμάτων εξωτερικού.
Λίστα Λιχτενστάϊν: Η λίστα αυτή αφορά τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάϊν. Για την εν λόγω υπόθεση διενεργήθηκαν από την αρμόδια διεύθυνση ειδικών οικονομικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις 17 υποθέσεις που αφορούσαν στοιχεία που εστάλησαν από τις γερμανικές Αρχές, πλην όμως δεν διαπιστώθηκε η τέλεση ή άλλων παρεμβάσεων.
Για το λόγο αυτό η υπόθεση αυτή τέθηκε στο αρχείο κατ’ άρθρο 43 ΚΠΔ με πράξη του οικονομικού εισαγγελέα.
Λίστα Λουξεμβούργου (38 ονόματα): Στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 διαβιβάστηκε στο γραφείο του τότε οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγορίου Πεπόνη από το υπουργείο Οικονομικών ψηφιακός δίσκος που περιείχε Έλληνες (φορολογούμενους στην Ελλάδα) που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο.
Η έρευνα αυτή είναι σε εξέλιξη. Έχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα (και 3 σχετιζόμενοι με αυτά) για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών τους και έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες εντολές επεξεργασίας και έρευνας της περιουσιακής τους κατάστασης.
Λίστα Μεγάλης Βρετανίας (306 ονόματα): Η λίστα αυτή αφορά συνολικά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα στοιχεία αυτά εστάλησαν στον οικονομικό εισαγγελέα ύστερα από σχετική παραγγελία του προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Έως σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Λίστα των 65 CD: Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ ζήτησε στις 15 Ιουνίου 2012 από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή αρχεία στα οποία να αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 01.01.2000 έως και την 08.06.2012, ατομικά ή κοινά, πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως), για τους οποίους συνέτρεχαν, αθροιστικά ή διαζευκτικά, συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήτοι ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μία χρήση, άνω των 300.000 ευρώ και 100.000 ευρώ αντίστοιχα.
Ολο το σχετικό υλικό που στάλθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα αφορούσε 1.364.069 ΑΦΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου