Με την εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε ο δράστης των επιθέσεων του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 2013, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, η εκτέλεση του οποίου θα γίνει με θανατηφόρο ένεση.
Χρειάστηκαν 14 ώρες διαβουλεύσεων προκειμένου το 12μελές σώμα των ενόρκων να αποφασίσει την ποινή του 21χρονου κατηγορούμενου.

Η απόφαση του σώματος ήταν ομόφωνη στις 6 από τις 17 κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου.
H θανατική ποινή είναι μία «προσήκουσα τιμωρία» για τον Τσαρνάεφ, τον δράστη των επιθέσεων στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Λορέτα Λιντς.
«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι καμία ετυμηγορία δεν θα επουλώσει ποτέ τα τραύματα στις ψυχές εκείνων που έχασαν τους δικούς τους ούτε το σώμα ούτε το πνεύμα εκείνων που υπέστησαν τραύματα που θα τους ακολουθούν για μία ζωή εξαιτίας αυτών των άνανδρων πράξεων. Όμως η εσχάτη των ποινών είναι μία προσήκουσα τιμωρία για αυτό το απεχθές έγκλημα», επισήμανε η υπουργός σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
Ο κατηγορούμενος, ένας νεαρός μουσουλμάνος με καταγωγή από την Τσετσενία που ήρθε στις ΗΠΑ σε ηλικία 8 ετών, παρέμεινε απαθής κατά την ανάγνωση της απόφασης.
Υπενθυμίζεται πως τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους και ένας 8χρονος και 264 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 17 ακρωτηριάστηκαν, όταν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα εντός του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί κοντά στην γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστώνης την 15η Απριλίου του 2013.
Η υπεράσπιση μάταια υποστήριξε ότι ο νεαρός Τσαρνάεφ βρισκόταν υπό την επιρροή του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, ο οποίος πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις.