MUSIC All News

Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Τα 13+1 μέτρα που ανοίγουν το δρόμο για συμφωνία


Τα 13+1 μέτρα που ανοίγουν το δρόμο για συμφωνίαΣτο τραπέζι του Brussels Group τίθενται 14 μείζονος σημασίας μέτρα, τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας και ως εκ τούτου θα δώσουν ανάσα ρευστότητας στην Αθήνα. Παρά την αρχική διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης από τις «κόκκινες γραμμές», τελικώς το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάζεται να επαναδιαπραγματευτεί σε ορισμένους τομείς προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Στο ίδιο μήκος κήματος κινήθηκαν ωστόσο και οι ευρωπαίοι εταίροι, κάνοντας υποχωρήσεις σε ζητήματα όπως τα
εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι φόροι όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ. Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr, η  συμφωνία που οικοδομείται βήμα, βήμα τις τελευταίες ημέρες θα δώσει στην Αθήνα παράταση ζωής, όχι όμως λύση.
Διαβάστε σχετικά: Σήμα προόδου και όχι συμφωνία στο Eurogroup
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους ακόμα και η πλήρης εκταμίευση των 7,2 δισ. της τελευταίας αξιολόγησης σε συνδυασμό με τα 3,2 δισ. της ΕΚΤ και του EFSF δεν επαρκούν για να περάσει η Ελλάδα τον κάβο του Ιουλίου και του Αυγούστου, όπου μόνο οι καταβολές προς την ΕΚΤ φτάνουν τα 7,2 δισ.
Συνεπώς η όποια συμφωνία επιτευχθεί έχει ορίζοντα την 30η Ιουνίου, ενώ τότε η Ελλάδα και οι εταίροι θα πρέπει να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για πακέτο διάσωσης της τάξης, τουλάχιστον των 20 δισ., αν εξαιρεθούν τα 15 περίπου δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το iefimerida οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκλίνουν στα εξής:
-Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους με βάση το περιουσιολόγιο.
-Μένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015. 
-Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%. 
-Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία, που θα παραμείνουν στο 6,5%, και τρόφιμα, που θα παραμείνουν στο 13%).  
-Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. 
-Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.
-Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
-Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).
-Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης).
-Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
-Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
-Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
-Παγώνει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.
-Συλλογικές συμβάσεις σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα, στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε., όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου