MUSIC All News

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Δώδεκα τροφές που δεν επιτρέπεται να βάζουμε στο ψυγείο


Η τεχνολογία των τελευταίων χρόνων μας έχει προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα και ανέσεις που εκτός από το γεγονός ότι κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, μας εξοικονομούν και χρήματα. 
Δώδεκα τροφές που δεν επιτρέπεται να βάζουμε στο ψυγείοΟι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να τοποθετούμε σχεδόν όλα μας τα τρόφιμα στο ψυγείο, θεωρώντας πως αποτελεί ένα χώρο αποθήκευσης όλων των τροφών, ανεξαιρέτως. Έτσι, είμαστε σίγουροι πως η διάρκεια ζωής τους θα είναι μεγαλύτερη και πως δεν θα βρεθούν στα σκουπίδια, σε περίπτωση που καθυστερήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Επομένως, οι περισσότεροι σπεύδουμε να βάλουμε αμέσως κάθε τροφή που βγάζομε από τη συσκευασία της στο ψυγείο. Άλλωστε η ένδειξη ότι κάποια τροφή πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο αφότου ανοιχτεί βρίσκεται σε πάρα πολλά προϊόντα. Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να το κάνουν με όλες τις τροφές.....

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροφές οι οποίες δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στην ψύξη, διότι όχι μόνο δεν  παρατείνεται τη ζωή τους, αλλά αντιθέτως αλλοιώνεται η ποιότητα, η υφή και η γεύση τους. Σε μερικές δε περιπτώσεις, η ψύξη επιταχύνει και την δημιουργία μούχλας. 
Ακολουθεί μια λίστα με τροφές τις οποίες όλοι μας τοποθετούμε στο ψυγείο και που θα έπρεπε να σταματήσουμε άμεσα:
1. Τομάτες
Οι τομάτες δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά τους. Οι τομάτες που είναι φρέσκες θα χάσουν μέρος της γεύσης τους, αν τοποθετηθούν αμέσως στο ψυγείο λόγω αλλαγών στη χημική τους δομή από την μειωμένη θερμοκρασία. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Chemistry έδειξε, ότι όταν μια τομάτα μπαίνει στο ψυγείο επηρεάζεται η μυρωδιά και η υφή της , ενώ και η σάρκα της γεμίζει με "κόκκους".

2. Βασιλικός 
Βάζοντας τον βασιλικό στο ψυγείο, το μοναδικό που πετυχαίνουμε είναι να επιταχύνουμε το χρόνο που χρειάζεται για να μαραθεί, αντί να τον διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό φρέσκο. Ο καλύτερος τρόπος διατήρησής του είναι να τον τοποθετήσουμε σε ένα βαζάκι με φρέσκο νερό το οποίο θα ανανεώνουμε καθημερινά. 

3. Πατάτες
Το κρύο περιβάλλον του ψυγείο μπορεί να μετατρέψει γρήγορα το άμυλο σε ζάχαρη με αποτέλεσμα την αλλοίωση της γεύσης της πατάτας, αλλά και την αλλαγή στην υφή της. Το κατάλληλο μέρος για να τις διατηρήσεις πρέπει να είναι σκοτεινό και δροσερό, όπως η αποθήκη ή κάποιο ντουλάπι στην κουζίνα σου.

4. Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια χρειάζονται ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος προκειμένου να συντηρηθούν σωστά, επομένως η υγρασία του ψυγείο θα τα καταστρέψει. Φροντίστε να τα αποθηκεύσετε στο κατάλληλο μέρος και κρατήστε τα μακριά από τις πατάτες, καθώς αυτές συγκεντρώνουν την υγρασία και τη μεταφέρουν σε αυτά.

5. Σκόρδα
Ακολουθήστε για τα σκόρδα την ίδια ακριβώς τακτική με τα κρεμμύδια, τοποθετώντας και αυτά σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, αφού η υγρασία του ψυγείου συμβάλλει στην ταχύτερη καταστροφή τους.

6. Ψωμί
Το ψωμί όταν μπαίνει στο ψυγείο ξεραίνεται γρηγορότερα, ενώ αντίθετα εκτός ψυγείου μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για κάποιες μέρες. Αν δεν έχετε σκοπό να το καταναλώσετε όλο άμεσα, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια, να το καταψύξετε και να το ξεπαγώνετε κάθε φορά που το χρειάζεστε.

7. Καφές
Ο καφές δεν χρειάζεται κρύο περιβάλλον προκειμένου να διατηρηθεί, αλλά είναι αρκετό να παραμένει κλεισμένος σε αεροστεγές δοχείο και να βρίσκεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Τη μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που δεν έχετε σκοπό να τον καταναλώσετε άμεσα, οπότε μπορείτε απλά να τον διαφυλάξετε στην κατάψυξη.

8. Μέλι
Το μέλι δεν μπορεί να διατηρηθεί σε κρύο μέρος καθώς κρυσταλλώνει, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η γεύση του και να δημιουργούνται κόκκοι ζάχαρης. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή διορθώνεται, αφού μπορείτε να βυθίσετε το βάζο με το μέλι για λίγη ώρα μέσα σε ζεστό νερό και η αρχική μορφή του θα επανέλθει ξανά μέσα σε λίγα λεπτά.

9. Εσπεριδοειδή
Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνι κ.ο.κ. πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, και όχι σε κρύο περιβάλλον, διότι ο κρύος αέρας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά τους. Επιπλέον, προσέξτε να μην κρατάτε τα συγκεκριμένα φρούτα πολύ κοντά μεταξύ τους γιατί μπορούν να πιάσουν πολύ εύκολα μούχλα. 

10. Μπανάνες
Όταν είναι φρέσκες οι μπανάνες πρέπει να διατηρούνται εκτός ψυγείου για να μην χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους. Όταν αρχίσουν να ωριμάζουν μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο ψυγείο προκειμένου να μην χαλάσουν.

11. Φρέσκα βότανα
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να βάζετε στο ψυγείο τα φρέσκα βότανα, εκτός αν τα τυλίγετε σφιχτά, ή τα έχετε σε ένα αεροστεγές δοχείο. Όπως και ο καφές, τα φρέσκα βότανα απορροφούν τις μυρωδιές από γύρω τους, πράγμα που καθιστά απίθανο να έχουν την γεύση που πρέπει όταν έρθει η στιγμή να τα χρησιμοποιήσετε.
Ειδικά αν τα βότανα τα έχετε αγοράσει από την λαϊκή αγορά και δεν έχουν μπει καθόλου σε ψυγείο μέχρι εκείνη τη στιγμή, αν τα βάλετε στο ψυγείο θα καταστραφούν. Τα φρεσκοκομμένα βότανα θα πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ποτήρι με νερό το οποίο θα ανανεώνεται σε καθημερνή βάση. Αυτό επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους.

12. Σάλτσες
Καθώς οι περισσότερες σάλτσες, και δη οι καυτερές, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ξυδιού, μπορούν να συντηρηθούν εκτός ψυγείου έως και τρία χρόνια, καθώς το ξύδι λειτουργεί σαν συντηρητικό. Προσοχή όμως, αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που η σάλτσα βρίσκεται σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου