MUSIC All News

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Σε ανοιχτή ρήξη με τους «ΜΕΓΑΛΟΥΣ» η κυβέρνηση... ΜΑΚΑΡΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ...

ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΛΕΙΝΟΥΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΥΡΩ....

Τα μηνύματα από τη σύλληψη Μπόμπολα
Σε ανοιχτή ρήξη με τους «ολιγάρχες» η κυβέρνησηΤην ώρα που η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, με την κυβέρνηση να βλέπει τη συμφωνία να αργεί και την αγορά να στεγνώνει από τη ρευστότητα, ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της αυριανής του συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ, με τη σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα στέλνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξει τις δεσμεύσεις της και θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των εταίρων που είναι το
χτύπημα της διαπλοκής και είναι βέβαιο ότι στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα Καγκελάριο θα είναι ο άσσος στο μανίκι του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση μετά το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τους καναλάρχες και τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, αποφασίζοντας να εφαρμόσει τον νόμο 2328 του 1995, που προβλέπει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν στο κράτος 2% του τζίρου τους για τη χρήση των συχνοτήτων.
Η απόφαση αυτή - που ελήφθη μετά τη διαπίστωση λόγω νομικών περιπλοκών δεν μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση αδειών λειτουργίας και συχνοτήτων - συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις ήδη ζημιογόνες εταιρίες των τηλεοπτικών καναλιών. Άμεσα θιγόμενοι είναι οι οικογένειες Μπόμπολα (Mega), Βαρδινογιάννη (Mega, STAR), Κυριακού (Ant1), Αλαφούζου (Σκάι), o Δημ. Κοντομηνάς (Alpha), όπως και οι ιδιοκτήτες μικρότερων σταθμών. Θα κληθούν επίσης να πληρώσουν η παραπαίουσα Nova/Forthnet και ο ΟΤΕ TV.
Με τη σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα η κυβέρνηση προχωρά ανοιχτά σε ρήξη με τους λεγόμενους «ολιγάρχες» και στέλνει μήνυμα στην κοινωνία που χειμάζεται από την κρίση ότι με την παρούσα διακυβέρνηση θα πληρώνουν οι κατέχοντες, ενώ κλείνει το μάτι στην Κομισιόν που ζητά εδώ και καιρό θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να χτυπηθεί η διαπλοκή.
Εξάλλου παρά το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές υπάρχει πλήρης ταύτιση στο θέμα της πάταξης της διαπλοκής. Βερολίνο και Βρυξέλλες μιλούν για «καρκίνωμα» που εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας. Προτρέπουν την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα, υλοποιώντας προεκλογικούς σχεδιασμούς και εξαγγελίες για θεσμικές παρεμβάσεις.
Στο στόχαστρο του νέου κυβερνητικού επιτελείου μπαίνουν σε πρώτη φάση οι  «ολιγάρχες» - οι λίγοι διαπλεκόμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες  που ελέγχουν ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της χώρας, κυριαρχούν στις κρατικές προμήθειες, πληρώνουν ελάχιστους φόρους και πρωταγωνιστούν στη διαπλοκή, «σπονσοράροντας» media και πολιτικούς.
Ευρωπαίοι ηγέτες και αξωματούχοι της ΕΕ είχαν  ζητήσει και από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διαπιστώνοντας ότι αυτό το σύστημα διαπλεκόμενων συμφερόντων είχε τη δύναμη να φρενάρει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, να υπαγορεύει ή να μπλοκάρει αποκρατικοποιήσεις και να αποφασίζει για τη διανομή της «πίτας».
Είναι ένα πλέγμα προσώπων και εταιριών που διατηρούν προνομιακές σχέσεις με το κράτος, επιβάλλουν λεόντιες συμβάσεις και με διάφορες μεθοδεύσεις αποκλείουν από τη διεκδίκηση τους πιθανούς ανταγωνιστές.
«Νταβατζήδες» και media
Πρόκειται στην ουσία για αυτή τη μικρή κλειστή ομάδα προσώπων που ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε δημοσίως αποκαλέσει «νταβατζήδες» - αλλά στη συνέχεια όχι μόνον δεν μπόρεσε (ή δεν θέλησε) να τους πλήξει, αλλά αναγκάστηκε να τους προσεταιρισθεί, για λόγους πολιτικής επιβίωσης.
Ο λόγος είναι ότι οι «νταβατζήδες»- «ολιγάρχες» ελέγχουν εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, συμμετέχοντας άμεσα σε επιχειρήσεις media,  ή εξασφαλίζοντας την επιβίωση τους με χρηματοδοτικές ενέσεις και μαύρο χρήμα.
 Μέσω των media που ελέγχουν, τα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα έπαιξαν σημαντικό ρόλο  στη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος κατά την προεκλογική περίοδο,  επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα  και τους συσχετισμούς κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Η νέα κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σπάσει το «απόστημα», επιβάλλοντας κανόνες δικαίου και ισονομίας στο επιχειρηματικό παιχνίδι που συνδέεται με δημόσιο χρήμα. Μεγάλα έργα, κρατικές προμήθειες, συμβάσεις παραχώρησης, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. επανεξετάζονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα των συμβάσεων. Η έρευνα μόλις τώρα αρχίζει και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα προκύψουν «λαβράκια"»
Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι
Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται βέβαια για τα συμφέροντα των δικών τους μεγάλων επιχειρήσεων, που σε πάμπολλες περιπτώσεις έχουν διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες μπίζνες στην Ελλάδα, αν δεν συνεργασθούν με κάποιο ντόπιο «ολιγάρχη».  Αυτό συνέβη ιδιαίτερα σε κάποια μεγάλα projects ιδιωτικοποιήσεων, όπου γερμανικές γερμανικές επιχειρήσεις που εμφανίστηκαν χωρίς εγχώριο εταίρο, «έπεσαν σε τοίχο» ή είδαν τους διαγωνισμούς να  ματαιώνονται.
 Ελπίζουν τώρα ότι με το χτύπημα της διαπλογής και την αποδυνάμωση των «ολιγαρχών», οι επιχειρήσεις τους θα βρουν χώρο για ανάληψη μεγάλων έργων, παραχωρήσεις εκμετάλλευσης, εξαγορές αποκρατικοποιούμενων επιχειρήσεων, προνομιακές επενδύσεις κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου